• Hem
 • /
 • Blogg
 • /
 • Hur Du Väljer Rätt Ramstorlek För Mountainbike (MTB)

Hur Du Väljer Rätt Ramstorlek För Mountainbike (MTB)

Skriven av Magnus Andersson  - juni 28, 2023

Att välja rätt ramstorlek för MTB-cykeln är viktigt för både komfort och prestanda under cykelturen. Ramstorleken, som mäts genom cykelns ramrör, har en avgörande betydelse för att uppnå maximal komfort och prestanda när man cyklar. För att säkerställa bästa möjliga passform och hanterbarhet bör man noga välja ramstorlek baserat på förarens längd och kroppsproportioner. Genom att välja rätt MTB-ramstorlek kan man undvika obehag och långvariga skador. Därför är det viktigt att förstå och välja rätt MTB-ramstorlek för den bästa cykelupplevelsen.

För att njuta av en bekväm och hanterbar cykeltur är det avgörande att välja rätt MTB-ramstorlek. En passande storlek hjälper till att undvika obehag och skador i rygg, axlar eller knän genom att erbjuda en bekväm cykelposition. Vid valet av rätt storlek är det viktigt att tänka på kroppslängd och proportioner. För att underlätta valet kan det vara till hjälp att besöka en specialiserad cykelbutik eller rådgöra med experter.

Vid val av MTB-ramstorlek finns det flera faktorer att ta hänsyn till utöver kroppslängden. Cykeltypen, terrängförhållandena, personliga preferenser och cykelstilen spelar alla in i beslutet om rätt storlek. Vissa föredrar en mindre ramstorlek för att uppnå snabb hanterbarhet och smidighet, medan andra föredrar en större ramstorlek för bättre stabilitet. Genom att testa olika storlekar och konsultera experter kan man hitta den perfekta MTB-ramstorleken som passar ens individuella behov och preferenser.

Faktorer att överväga vid val av MTB-ramstorlek

Att välja rätt ramstorlek för din MTB kan vara avgörande för en bekväm och prestandaorienterad cykeltur. Faktorer att överväga vid valet av MTB-ramstorlek inkluderar din kroppsstorlek och geometri samt din körstil och vilken terräng du planerar att cykla på. Genom att förstå hur dessa faktorer påverkar ditt val kan du hitta den perfekta ramstorleken för att maximera din cykelupplevelse.

Kroppsstorlek och geometri

Att hitta rätt storlek på en MTB-ram är avgörande för en bekväm och effektiv cykelupplevelse. Vid val av ramstorlek bör man överväga kroppsstorlek och geometri. För att underlätta detta kan en tabell användas för att visa hur olika kroppsstorlekar relaterar till olika ramstorlekar. Det ger cyklister en praktisk referenspunkt vid val av MTB-ram.

I tabellen nedan visas förhållandet mellan kroppsstorlek och rekommenderad MTB-ramstorlek:

Kroppsstorlek (cm)Rekommenderad Ramstorlek (tum)
150-16014-15
160-17016-17
170-18018-19
180-19020-21
Över 19022+

Genom att använda denna tabell kan cyklister välja en ram som passar deras kroppsstorlek och ger optimal komfort och prestanda under cykelturen.

Valet av rätt ram har också en koppling till cykeltypen eller terrängen man kommer att cykla i. En heldämpad mountainbike har vanligtvis en mindre ramstorlek än en Hardtail, vilket gör den mer flexibel i teknisk terräng.

Förutom ramstorleken finns det andra viktiga faktorer att tänka på, som sadelhöjd och styrstammens längd. Dessa justeringar kan påverka komforten under cykelturen och kan anpassas efter personliga preferenser.

Körstil och terräng

MTB-ramstorlek påverkas av körstilen och terrängen. Det är viktigt att ta dessa faktorer i beaktning för att välja rätt storlek. Genom att anpassa ramstorleken efter din körstil och typ av terräng kan du optimera cykelns prestanda och komfort.

TerrängtypLämplig MTB-ramstorlek
XC (Cross Country)Mindre ramstorlek för mer spänstighet och manövrerbarhet på tekniska stigar.
TrailMedium ramstorlek för en balans mellan spänst och stabilitet i varierande terräng.
EnduroStörre ramstorlek för bättre stabilitet vid högre hastigheter och branta nedförsbackar.
DownhillStor ramstorlek för maximal stabilitet vid höga hastigheter och aggressivt downhillåkning.

Andra faktorer som kan påverka valet av MTB-ramstorlek inkluderar din kroppslängd, armens längd och personliga preferenser. Det är viktigt att testa olika storlekar och modeller innan du gör ditt slutgiltiga val.

Standardmått för MTB-ramstorlek

Till ramstorlekar för MTB med standardmått för MTB-ramstorlek. Ramstorlek baserad på kroppslängd, ramstorlek baserad på innerbenslängd, ramstorlek baserad på körstil och terräng.

Ramstorlek baserad på kroppslängd

Följande tabell visar rekommenderade ramstorlekar för olika längder, vilket kan hjälpa cyklister att hitta rätt passform baserat på kroppslängd:

Längd (cm)Ramstorlek (tum)
150-16014-15
161-17016-17
171-18018-19
181-19020-21
191+22+

Det är viktigt att notera att utöver kroppslängd kan även andra faktorer som arm- och benlängd påverka valet av ramstorlek. För att optimera komfort och prestanda är det därför viktigt att prova cykeln och justera inställningar. Att välja rätt storlek kan bidra till bättre kontroll och minska risken för skador.

Ramstorlek baserad på innerbenslängd

För att välja rätt storlek på MTB-ramen baserat på din innerbenslängd kan du använda följande tabell:

Innerbenslängd (cm)Ramstorlek (tum)
69-7414-15
75-7915-16
80-8416-17
85-8917-18
90-9418-19
95-9919-20

Mät din innerbenslängd och matcha den med motsvarande ramstorlek för bästa passform. Det är viktigt att välja rätt ramstorlek för att få optimal komfort och prestanda när du cyklar. Kom ihåg att detta bara är en generell guide och att olika cykelmodeller kan ha olika rekommendationer.

Ramstorlek baserad på körstil och terräng

Exempel på rekommenderade ramstorlekar baserat på körstil och terräng är följande:

Vid XC-körning på jämn terräng rekommenderas en ramstorlek på 16-17 tum.


Vid XC-körning på teknisk terräng rekommenderas en ramstorlek på 17-18 tum.


Vid All-Mtn-körning på jämn terräng rekommenderas en ramstorlek på 17-18 tum.


Vid All-Mtn-körning på teknisk terräng rekommenderas en ramstorlek på 18-19 tum.


Vid Enduro-körning på jämn terräng rekommenderas en ramstorlek på 19-20 tum.


Vid Enduro-körning på teknisk terräng rekommenderas en ramstorlek på 20-21 tum.


För att optimera prestanda och anpassning till cyklistens fysik bör man också ta hänsyn till unika detaljer om ramstorleken. Faktorer som höjd, innerbenslängd och personliga preferenser bör också beaktas för att välja den optimala storleken och få den bästa upplevelsen.

Justering av MTB-ramstorlek

Justera din MTB-ramstorlek för att få optimal komfort och prestanda. Justera sadelhöjd och framförande för att hitta rätt sittställning och pedaltakt. Justera också styrstammen och styrvinkeln för att få rätt balans och respons i styrningen.

Justering av sadelhöjd och framförande

Sadelhöjden och framförandet kan anpassas för att ge en optimal och bekväm cykelupplevelse. Här följer en steg-för-steg-guide för justering av dessa faktorer på din mountainbike.

 1. Justera sadelhöjden:
 • Sätt dig på cykeln och placera foten på pedalens nedre position för att ställa in sadelhöjden.
 • Justera höjden så att ditt ben är lätt böjt när foten når den nedre punkten.
 • Efter varje anpassning bör du göra små testcyklingar för att säkerställa korrekt balans och stabilitet.
 1. Anpassa framförandet:
 • Justera styrets vinkel och höjd för att hitta en bekväm position för överkroppen.
 • Slappna av i armarna när du håller i styret och kontrollera om du behöver ändra höjden eller vinkeln ytterligare.
 • Testkörning är viktig för att bedöma rätt justeringar.
 1. Finjustering av kombinationen:
 • Testa hur sadelhöjden och framförandet samverkar med varandra efter justering.
 • Undvik onaturliga eller överdrivna rörelser som kan leda till obehag eller ineffektivitet under cyklingen.
 • Fokusera på en jämn kraftöverföring när du trampar för att bibehålla hastighet och komfort.

Det finns fler detaljer som kan vara relevanta för justering av sadelhöjd och framförande, men dessa steg ger en bra utgångspunkt för att finjustera din mountainbike.

Justering av styrstam och styrvinkel

Att justera styrstammen och styrvinkeln på din mountainbike (MTB) är viktigt för att få rätt balans och kontroll när du cyklar. Här är en kort guide för hur du kan göra det:

 1. Lossa styrstammens skruvar med en insexnyckel.
 1. Justera styrstammen genom att dra åt eller lossa de två skruvarna på sidan av den.
 1. När du har hittat önskad position, dra åt styrstammens skruvar igen för att säkra den ordentligt.
 1. För att justera styrvinkeln, lossa styrets skruvar som håller det på plats.
 1. Vrid styret till önskad position och dra åt skruvarna igen för att fixera det.
 1. Testa din nya inställning genom att prova cykla och se om du känner dig bekväm och har optimal kontroll.

När du justerar styrstammen och styrvinkeln, se till att inte överdriva inställningarna då detta kan påverka cykelns stabilitet och ditt eget grepp på styret.

Prova ut en MTB-ramstorlek

Besök en cykelbutik

Ta reda på rätt storlek på en mountainbike genom att rådfråga en cykelbutik. Deras kunniga personal kan hjälpa dig att testa olika ramstorlekar och ge expertråd för att hitta den perfekta passformen. På så sätt kan du säkerställa optimal komfort och prestanda när du cyklar.

Om du är orolig för att använda virtuella geometriverktyg kan det vara dags att släppa behovet av kontroll och låta cykeln ta ledningen – precis som din GPS gör i bilen.

Använda virtuella geometriverktyg

När du väljer och anpassar din MTB-ramstorlek, utforska det mycket användbara verktyget för virtuell geometri. Genom att samla in sann och relevant data kan du enkelt jämföra olika dimensioner och egenskaper för att hitta den perfekta passformen. Upptäck förmågorna hos dessa verktyg och optimera din cykelupplevelse utan att göra dyra misstag.

Var noga med att välja rätt MTB-ramstorlek, för en felaktig storlek kan göra din cykel lika obekväm som ett illasittande par byxor – du kommer inte komma någonstans och det kommer att se konstigt ut.

Slutsats: Vikten av att välja rätt MTB-ramstorlek

Det är av största vikt att välja rätt storlek på ramen för din MTB. En korrekt vald storlek kommer att påverka både prestanda och komfort under din cykling. Genom att välja en lämplig ramstorlek kan du undvika problem som obalans, obehag och till och med skador. Att undersöka olika storlekar och prova cyklar innan du köper är avgörande för att göra rätt val.

Rätt ramstorlek har också en inverkan på hanterbarhet av din cykel, förutom prestanda och komfort. En för liten ram kan leda till instabilitet och svårigheter att kontrollera cykeln, medan en för stor ram kan göra cyklingen mer krävande och klumpig. Det är också värt att notera att olika märken och modeller kan ha olika geometri, vilket innebär att samma storlek kanske inte passar likadant överallt. Att konsultera experter eller butikspersonal kan hjälpa dig att navigera genom djungeln av alternativ för att hitta den optimala balansen mellan prestanda, komfort och hanterbarhet.

När du överväger vilken storlek på MTB-ram du ska välja är det också bra att känna till några unika detaljer omkring detta ämne. Till exempel kan kvinnor ibland föredra mindre ramar eftersom de generellt sett har kortare överkroppar än män. Dessutom kan olika typer av terräng och cykelaktiviteter kräva anpassade ramstorlekar för att maximera prestanda och komfort. Att tänka på dessa faktorer kan hjälpa dig att göra ett mer informerat val när du väljer en MTB-ram.

Slutligen, i jakten på den perfekta MTB-ramstorleken, är det viktigt att inte missa denna avgörande faktor. Att välja rätt storlek kan göra skillnaden mellan en trevlig och behaglig cykelupplevelse och en som är fylld med obehag och potentiella skador. Så se till att investera tid och energi i att undersöka olika alternativ och prova ut cyklar innan du fattar ett beslut. Du vill inte riskera att bli fast med en olämplig ramstorlek som begränsar din njutning av ditt älskade MTB-äventyr!

Vanliga Frågor

Vilka olika ramstorlekar finns för MTB?

Det finns vanligtvis ramstorlekar som sträcker sig från XS till XXL för Mountainbike (MTB).

Hur väljer jag rätt ramstorlek för min MTB?

För att välja rätt ramstorlek bör du titta på din kroppslängd och inse att olika tillverkare kan ha något olika dimensioner. En allmän riktlinje är att ha en ramstorlek som ger en bekväm och balanserad körställning.

Hur mäter jag min kroppslängd för att välja rätt MTB-ramstorlek?

För att mäta din kroppslängd kan du enkelt använda ett måttband eller en mätsticka. Stå upprätt mot en vägg och mät avståndet från marken till toppen av ditt huvud.

Vad händer om jag väljer en för stor eller för liten ramstorlek för min MTB?

Om du väljer en för stor ramstorlek kan du känna dig sträckt och obehaglig i körställningen. Om du väljer en för liten ramstorlek kan du känna dig instabil och få ont i ryggen eller leder under långa cykelturer.

Finns det särskilda regler för att välja ramstorlek för kvinnor?

Nej, det finns inga specifika regler för att välja ramstorlek baserat på kön. Viktigast är att varje individ väljer en ramstorlek som passar deras kroppslängd och ger en bekväm körställning.

Kan jag justera en MTB-ramstorlek efter att jag har köpt cykeln?

Vissa komponenter på en MTB kan justeras, som styre och sadelstolpe, vilket kan påverka körställningen. Dock kan själva ramstorleken inte justeras och det är viktigt att välja rätt storlek från början.

Fler Inlägg Som Du Kan Finna Intressanta: